Klant automatisch toevoegen aan reeks na aanschaf product

Er zijn verschillende opties rondom lessen en trainingen waar bij aanschaf van een product een klant direct wordt toegevoegd aan een gehele reeks / lesperiode / cursus.

Voor het opzetten hiervan (het automatisch toevoegen van een deelnemer aan een sessiereeks bij aanschaf van een product) is het van belang om te beslissen of een klant kan instromen:

In dit artikel staan we stil bij de mogelijkheid dat een klant op elk moment kan instromen.


1. Maak product aan (abonnement)

Indien er sprake is van een lesperiode/blok waar klanten kunnen instromen gedurende deze periode, is het handig om een abonnement aan te maken als product.

Daarnaast is het van belang dat:

  • Het product evenredig veel credits als de lesperiode bevat (bv. 1 credit per week) 
  • Met een ingestelde einddatum (via Meer opties onder Productgegevens)
  • Het product enkel verkocht kan worden via de boekingsmodule (bij veld "Zichtbaarheid").
  • Betaling terugkerend is (bv. per 4 weken of per maand)

Door bovenstaande te volgen betaalt een klant naar rato van de duur van de periode dat iemand volgt (bv. als je 12 januari start betaal je van 12 januari t/m 31 mei; als je 26 januari start, betaal je van 26 januari t/m 31 mei).2. Maak activiteit aan

Maak vervolgens een groepsactiviteit aan.

1. Activeer onder Boekingsinstellingen de mogelijkheid dat een Klant automatisch wordt toegevoegd aan een reeks en vervolgens de optie dat dit Op elk moment mogelijk is:

2. Vervolgens kun je het juiste product koppelen aan deze activiteit:


3. Planning activiteit instellen

Nadat de activiteit is aangemaakt, is het van belang om in de Agenda de planning juist in te stellen. Zo kun je eenvoudig een reeks aanmaken door een sessie in te plannen en deze te herhalen. De klant wordt na aanschaf van het product automatisch aan de reeks toegevoegd.

Indien er sprake is van een lesperiode dan is het belangrijk een einddatum op te geven bij het aanmaken van de reeks (en het einde in te stellen op basis van einddatum - welke overeenkomt met einddatum van het abonnement/product):


4. Klanten activiteit laten boeken

  • Via jouw eigen app: men kan de activiteit (les/training) boeken via Planning in de app
  • Via jouw website: een mogelijkheid is dat de activiteit wordt geïntegreerd op jouw website
  • Via promo-pagina: via Activiteiten > opties-button bij de Activiteit > Promo pagina kun je de link kopiëren en delen met klanten zodat klanten zich kunnen aanmelden voor de les/training.

Na aanschaf van het product is de klant automatisch toegevoegd aan de reeks.


Handig om te weten

  1. Indien er een afwijkende sessie is gedurende de cursus zal een sessie welke gelinkt is aan de sessiereeks (cursus) individueel moeten gewijzigd naar de juiste dag/tijd.
  2. Wanneer een klant al een product heeft en zich willen aanmelden voor een sessie van de activiteit, dan zal de klant niet automatisch worden toegevoegd. Het geldt enkel bij de aankoop van een product. Je kan in dit geval wel als medewerker de klant aan de reeks toevoegen.
  3. Afmelden: de klanten kunnen zich afmelden voor een losse sessie, maar niet voor de gehele cursus. Dit kan enkel via een medewerker, net zoals het eventueel terugstorten van het cursusgeld.