Manieren om abonnementsgelden te innen

Op welke manieren kunnen abonnementen worden betaald?

Een abonnement kan in één keer worden afgerekend of periodiek via automatische incasso (of domiciliëring) of betaallink worden voldaan. Je kunt dit algemeen instellen, zodat standaard alle klanten en leden op deze manier betalen. Daarnaast is het ook mogelijk om per klant in te stellen op welke manier ze willen betalen in geval van uitzonderingen.

Hieronder worden de verschillende manieren uitgelegd en tevens aangegeven hoe dit algemeen is in te stellen:


1. Eenmalige betaling

Je kunt abonnementen in één keer laten afrekenen (eenmalige betaling). In dit geval is het niet mogelijk om een abonnement doorlopend te maken. Mocht je dit willen dan kun je dit instellen bij het abonnement (via Producten) door bij Betaalperiode "Eenmalige betaling" te selecteren.


2. Automatische incasso of domiciliëring

Je kunt abonnementsgelden iedere periode automatisch incasseren of innen. De betaalperiode is zelf door jou in te stellen (in weken of maanden). Terugkerende betalingen kunnen plaatsvinden middels SEPA-incaso/SEPA-domiciliëring (€ 0,50 per betaling) of creditcard (1,8% + € 0,50 per betaling).

Het is belangrijk om met het volgende rekening te houden: 

 • Betaalmethode: Zorg ervoor dat je bij Mollie SEPA (SEPA-incasso in Nederland of SEPA-domiciliëring in België) heb geactiveerd. Dit kun je doen bij Mollie door naar Instellingen te gaan en op Betaalmethodes te klikken via jouw websiteprofiel. Het schuifje bij SEPA of creditcard moet bij Mollie blauw staan. Let op: Indien SEPA-incasso / SEPA-domiciliëring niet is geactiveerd, kan er geen automatische incasso plaatsvinden.

 • Machtiging: De klant betaalt de eerste keer met iDEAL of Bancontact een geeft daarmee een machtiging (ook wel mandaat genoemd) af om de volgende weken of maanden te incasseren of innen. Heel belangrijk om aan te geven is dat een iDEAL of Bancontact transactie geen officiële methode is om een machtiging af te geven. Wel wordt dit in de praktijk veel gebruikt en biedt dit ook een bepaalde mate van zekerheid. Om zeker te zijn van een geldige machtiging raden we altijd aan om ook een handtekening te vragen die met pen is ondertekend (lees hier meer over bij Mollie).

 • Incassodatum of datum van innen: Voor maandabonnementen kun je instellen wanneer abonnementsgelden worden geïncasseerd of geïnd. Voor weekabonnementen geldt dat de datum van aanschaf bepalend is voor wanneer er wordt geïncasseerd of geïnd. Lees hier hoe je kunt de incassodatum of datum van innen kunt instellen.

Houd er rekening mee dat het innen van abonnementsgelden meerdere werkdagen kan duren in verband met de verwerkingstijd van banken. 

Wil dat je alle klanten of leden automatisch worden geïncasseerd of geïnd?

 1. Klik rechtsboven op je naam
 2. Ga naar Instellingen
 3. Klik in menu op Betaalinstellingen
 4. Kies Automatische incasso (NL) of Domiciliëring (BE) bij Betaalmethode bij terugkerende betalingen


3. Betaallink

Je kunt instellen dat klanten of leden abonnementsgelden iedere periode handmatig moeten betalen via een betaallink. De betaallink krijgen ze via een e-mail toegestuurd en ze krijgen een melding met betaallink als ze zijn ingelogd.

Wanneer je wilt je dat alle klanten of leden via een betaallink betalen (dit is overigens al de standaardinstelling), volg je de volgende stappen:

 1. Klik rechtsboven op je naam
 2. Ga naar Instellingen
 3. Klik in menu op Betaalinstellingen
 4. Kies Betaallink versturen bij het veld Betaalmethode bij terugkerende betalingen